NOON Aesthetics

PIGMENTVLEKKEN

NOON Aesthetics

PIGMENTVLEKKEN

Wat zijn pigmentvlekken en hoe kan je het bestrijden?

Pigmentenvlekken kunnen in verschillende vormen ontstaan. Dat kan variëren van een licht onregelmatige huidskleur tot duidelijke donkere vlekken of zones. Er kunnen tal van redenen zijn waardoor de huid hyperpigmentatie vertoont. Enkele oorzaken zijn zonbeschadiging, hormonale wijzigingen (zwangerschapsmasker), genetische aanleg, leeftijd (ouderdomsvlekken) of huidbeschadiging (acne). Hierdoor krijgen we een ophoping van melanine in de huid waardoor pigmentvlekken ontstaan.
De meeste producten zijn erop gericht om bestaande pigmentvlekken lichter te maken door melanine afbrekende bestanddelen. NOON Aesthetics heeft gespecialiseerde producten die de oorzaak aanpakken en de aanmaak van nieuwe melanine remt, waardoor de gevolgen vanzelf weg gaan en weg blijven.

Types pigmentvlekken

Wat is een zwangerschapsmasker (melasma)

Een ander woord voor zwangerschapsmasker is melasma. Het is een vorm van hyperpigmentatie waarbij dat meestal bij vrouwen voorkomt en ontstaat tijdens de zwagerschap door de hormonale veranderingen. Echter is het niet alleen zwangerschap wat melasma veroorzaak. Ook zonneschade aan de huid kan melasma veroorzaken en derhalve kunnen ook mannen melasma hebben.

Melasma ziet eruit als een lichtbruine vlekkerige verkleuring in het gelaat met hele onregelmatige randen. We zien het meestal op het voorhoofd, in de oog zone, op de wangen en de bovenlip en kin. Zodra er ook maar een beetje zon op het onbeschermde gelaat komt, wordt de pigmentatie donkerder en duidelijk meer zichtbaar. Gelukkig kunnen we tegenwoordig met goede behandelingen en consequent gebruik van thuisverzorgingsproducten de ontsierende vlekken in het gelaat onder controle krijgen.

Hoe behandel je een zwangerschapsmasker?

In de behandeling van een zwangerschapsmasker / melasma moeten we rekening houden met 3 aspecten:

  • Het verminderen van bestaande pigmentatie
  • Het remmen van nieuwe pigmentatie
  • Bescherming en thuisverzorging

Verminderen van bestaande pigmentatie

Met chemische peelings kunnen we de melasma effectief aanpakken. Nu denken veel mensen dat bij een chemische peeling de huid helemaal rood wordt, gaat vervellen en er een genezingstijd is, waardoor men een of twee weken niet toonbaar is. Dit is echter een misverstand, want een juist gedoseerde paraceutische peeling geeft wel de voordelen, maar niet de nadelen van een chemische peeling.

Pigment oplichtende stoffen zoals kojinezuur, salicylzuur, melkzuur, retinol, alpha arbutin zorgen ervoor dat bestaande pigmentatie in de huid lichter wordt en stimuleren de celvernieuwing zodat door de vernieuwing van de epidermis de donkere verkleuring uit de huid gaat.

Remmen van nieuwe pigmentatie

Natuurlijk moeten we ook de aanmaak van nieuwe pigmentatie remmen, anders zijn we aan het dweilen met de kraan open. We kunnen de vorming van nieuwe pigmentatie door zogenoemde tyrosinaseremmers toe te passen. Tyrosinase is een enzym dat bij de vorming van pigment in de huid betrokken is. Door deze te remmen kunnen de pigmentcellen minder pigment vormen en daarmee halen we meteen een belangrijke bron van pigmentvlekken weg.

Bescherming en thuisverzorging

Wie denkt dat professionele behandelingen voldoende zijn en men zelf verder niets hoeft te doen, zal niet van een zwangerschapsmasker af komen. Dagelijkse bescherming en thuisverzorging is een must! Alles begint met bescherming tegen UV stralen die de aanmaak van pigment stimuleren. De zon heeft een heel groot stralingsbereik. Op het moment dat het zichtbare licht er is, dan is de andere straling, zoals UV straling, er ook. Op een grauwe winterse dag staat de zon verder weg van de aarde en wordt de meeste UV straling tegengehouden door de bewolking. Maar op zonnige winterdagen en gedurende de periode van het voorjaar t/m het najaar meten we de huid beschermen tegen UV straling. Niet alleen op vakantie of als we op een terrasje gaan zitten, maar ook als we ‘eventjes’ de hond uitlaten of naar de bakker lopen. Elk beetje UV straling dat de huid bereikt zal pigmentvorming tot gevolg hebben en hyperpigmentatie zoals een zwangerschapsmasker donkerder en dus meer zichtbaar maken.

Tussen de professionele behandelingen door moet de huid ook thuis verzorgd worden met enerzijds pigment reducerende werkstoffen die bestaande pigmentatie lichter maakt en anderzijds met pigmentremmende werkstoffen die de aanmaak van nieuw pigment een halt toe roep. NOON Aesthetics heeft hiervoor exact de juiste producten. Dus als u toch elke morgen en avond een crème aanbrengt op uw gelaat, waarom dan niet de juiste producten die voor een mooie en egale huid zorgen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd, maar dat is alleen vanwege de kleur en heeft niets met leveraandoeningen te maken. De dermatologische benaming is lentigo solaris. Het is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die het meeste voorkomt bij blanke mensen vanaf 60 jaar.

Meestal zien we ze bij lichtere huidtypes en zien ze eigenlijk zelden bij een donker huidtype. Ongeveer 90% van de 60-plussers heeft of krijgt ouderdomsvlekken, dus de kans dat u het ook krijgt kunnen we als normaal beschouwen, terwijl de kans dat u het niet krijgt eerder een uitzondering is.

Het is dus niet de vraag OF iemand ouderdomsvlekken krijgt, maar meer WANNEER men ouderdomsvlekken krijgt.

Heeft u ze (nog) niet of slechts minimaal, dan kunnen we het ontstaan of intensiteit aanzienlijk remmen. Heeft u ze wel al, dan kunnen we ze lichter en daardoor minder zichtbaar maken.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Er is een duidelijk verband tussen het ontstaan van ouderdomsvlekken en de mate van blootstelling aan de zon of zonbeschadiging door zonnebrand die een persoon in het leven gehad heeft. De 50-plussers van vandaag gingen als kind met hun ouders op vakantie en speelden van ’s morgens tot ’s avond in de volle zon op het strand. Ze werden wel ingesmeerd met zonnecrème, maar de producten van toen gaven niet de bescherming als moderne producten.

Deze groep groeide op en in de jaren ‘80 en ‘90 gingen ze zelf op vakantie. De hele dag bakken in de zon of op het strand om maar zo bruin mogelijk thuis te komen. Soms zelf met carrot jelly zonder factor insmeren als bruinversneller.

Vanaf 2000 werd de zonnebank een hype, eerst als gewone zonnebank en aangezien dat nog niet genoeg was ging men onder het zonnekanon. Kortom, twee generaties die nu de gevolgen gaan zien van hun vroegere gedrag.

Er ontstaan scherp begrensde ronde, ovale of onregelmatig gevormde vlekken die egaal licht- tot donkerbruin zijn. Qua grootte kunnen ze variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Meestal zien we enkele vlekken, maar het kan zich uitbreiden naar de handen en onderarmen.

Hoe behandel je ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken kunnen het beste in het beginstadium behandeld worden, zodat we voorkomen dat ze donkerder en groter worden. Hierbij is een combinatie van professionele paraceutische peelings en doelgerichte thuisverzorging met producten die de donkere verkleuringen oplichten. Bij de professionele paraceutische peelings wordt het gehele gelaat geëgaliseerd met daarbij locale behandeling van iedere ouderdomsvlek met salicylzuur.

Dit is helemaal pijnloos en zonder genezingstijd. Het resultaat is een veel egalere teint met als extra dat de huid er ook nog eens veel jonger uitziet. Tussen de professionele behandelingen door worden voor de dagelijkse verzorging producten geadviseerd die de ouderdomsvlekken lichter maken en de aanmaak van nieuw pigment remmen.

NOON Aesthetics heeft specifieke producten met werkstoffen die daarvoor zorgen. Op deze manier kunnen we de ouderdomsvlekken langdurig tegengaan en krijgt u een mooie, egale en jonger uitziende huid.

Zoek een behandeling in jouw buurt

Wil je na het lezen van deze informatie je laten helpen door een NOON expert?
Zoek en boek eenvoudig een consultatie in bij een NOON Therapeut in je buurt.

Waarmee kunnen we je helpen?

Acné – Onzuivere huid

Tiener acné

Volwassen acné

naar acné pagina

Rimpels

Ik heb al rimpels en wil ze bestrijden

Ik wil rimpels preventief aanpakken

naar rimpels pagina

Andere huidcondities

Eczeem – Rosacea

Gevoelige huid

naar andere huidcondities pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* indicates required